Clik here to view.

Germanii au un buget mare de cumpărături, raportat la salariile lor şi la preţurile din magazine
Consumatorii primesc în Germania mai multe produse de banii lor decât în ţările din imediata vecinătate, potrivit cotidianului german Hamburger Abendblatt. Biroul federal de Statistică arată ca nivelul preţurilor din Germania este cu numai 3,4 procente peste media celor 27 de ţări europene. Doar în Polonia şi Cehia sunt preţuri mai mici ale alimentelor.
În Danemarca, cetăţenii platesc pentru coşul de consum cu 42,2% mai mult decât media europeană. Alte ţări scumpe sunt Elveţia (unde cetăţenii plătesc mai mult cu 61,8%) şi Norvegia (costuri cu 50,7% mai mari).
Când te apropii de Danemarca, dinspre Germania, observi că în parcările supermarketurilor germane situate în zona graniţei sunt multe maşini cu numere daneze.
Danezii din apropierea graniţelor preferă să străbată câţiva kilometri în plus până la magazinele germane cele mai apropiate, decât să plătească mai mult pentru cumpărături în ţara lor.
Alcool la portbagaj
Totuşi, mulţi germani merg în concediu în Danemarca, unde casele de închiriat au preţuri acceptabile, mai mici decat în nordul Germaniei. Germanii care închiriază case de vacanţă în Danemarca nu uită însă să-şi umple portbagajul maşinilor cu alimente pentru zilele de staţionare pe teritoriul acestei ţări, precum şi cu băuturile preferate, ştiut fiind faptul că în Danemarca preţurile sunt mult mai mari, în special la alcool. De asemenea, ei îşi fac plinul cu combustibil înainte de a ieşi din Germania, pentru că în Danemarca benzina este mai scumpă.
Cu sacoşa peste Podul Prieteniei
Migraţia în scop de shopping este cunoscută şi românilor. Numeroşi cetăţeni din Giurgiu, Bucureşti, Constanţa etc. preferă să treacă graniţa în Bulgaria pentru a-şi face periodic cumpărăturile, preţurile fiind în medie cu 30-40% mai mici decât în România. La magazinele din oraşul bulgăresc Ruse în parcări sunt mereu numeroase maşini cu numere româneşti, în condiţiile în care achitarea cumpărăturilor se poate face în lei, cu cardul de salariu (cursul leu-leva este astfel cel mai avantajos). De asemenea, mulţi români merg la cumpărături în Serbia, Ucraina sau Ungaria, pe motiv că este mai avantajos.
Citiţi şi:
Bursa româno-germană a cadourilor
Balaurul shopping-ului provoacă suferinţă psihologică extremă pe timp de criză