Cu un singur euro poţi cumpăra în Germania un kilogram de mere sau … un singur măr. Acest măr este însă unic, deoarece îi „vorbeşte” consumatorului, spunându-i „Te iubesc” sau hlizindu-se la el. Drept urmare, valoarea sa adăugată este una mai mare decât a mărului anonim, care stă tăcut pe tarabă.
Germanii îşi declară sentimentele nu doar prin tradiţionalele inimioare de turtă dulce, extrem de dulci şi cu mesaje siropoase. Noua modă este să-şi transmită iubirea către semeni şi prin intermediul … merelor, simbol al păcatului originar.
Totuşi, cum nu putem suspecta o atare profunzime filosofică în acţiunea de inscripţionare a merelor, am căutat la comercianţii acestora o explicaţie mai simplă. Astfel am aflat că „metoda merelor vorbitoare” a avut un succes fulminant de Ziua Îndrăgostiţilor şi, drept urmare, a început să se aplice pe scară largă de către numeroasele livezi din Germania, care doresc să-şi maximizeze prin intermediul ei profitul.
Pe lângă merele drăgăstoase, inscripţionate „Ich liebe dich” se găsesc mere cu inimioare sau cu omuleţi zâmbitori preluaţi dintre emoticoanele Internetului. Unul singur costă 1,2 euro, cât un kilogram de mere anonime. Deci, o “plăcintă vorbitoare” s-ar putea dovedi prohibitivă.
Merele se “bronzează” în copaci, în jurul unor abţibilduri
Vânzătoarea ne explică cum au fost obţinute asemenea fructe: „Înainte să se coacă în pomi, li s-a lipit un plasture cu mesajul dorit. Soarele n-a putut penetra plasturele şi fructele s-au copt aşa. Ulterior, plasturele a fost desprins de pe mere. Este o tehnică similară bronzatului cu ceasul pe mână, dacă vreţi”.
Dacă afacerea se va extinde şi în cazul altor alimente, rămâne de văzut. Nu putem bănui însă cum ar putea fi implementată noua găselniţă de marketing asupra cârnaţilor germani, de exemplu.