Iepuraşi de toate mărimele, formele şi culorile, ouă, însoţite chiar de galinaceele care le-au produs, floricele şi fluturaşi, suporturi şi decoraţiuni care mai de care mai nefolositoare, vopsea de ouă de toate tipurile (de la banalele pliculeţe, până la carioci strălucitoare) – toate sunt pregătite în magazinele germane de vreo două luni, în aşteptarea cumpărătorilor de Paşti.
Nu lipsesc, bineînţeles, ciocolatele sub formă de iepuraşi şi de ouă, care au apărut pe rafturi la scurt timp după ce s-au făcut nevăzuţi Moş Crăciunii şi sunt amplasate strategic chiar la casele de marcat, astfel încât copiii să le poată strecura cu uşurinţă pe bandă, spre „bucuria” părinţilor.
O avalanşă sufocantă de cadouri şi de obiecte nefolositoare
Decorurile cu iepuri şi ouă, găini şi floricele, confecţionate din cele mai diverse materiale sunt menite să genereze spiritul de sărbătoare. Însă această avalanşă a lor devine la un moment dat sufocantă, ca să nu mai vorbim de totala inutilitate a unor asemenea obiecte.
Aşa cum remarcam şi cu ocazia Crăciunului, comercianţii scot tot mai devreme la vânzare produsele de sezon. Cele specifice Crăciunului invadează magazinele din luna septembrie, iar la scurt timp după sărbătorile de iarnă apar la vânzare şi cele cu care comercianţii vor să dea lovitura până la Paşte.
De fapt, nici nu începe bine luna februarie şi iepuroiul de Paşte îţi zâmbeşte suav de peste tot, iar pe pungile de ciocolată ai deja urarea: „Paşte fericit!” (Frohe Ostern!). Ai senzaţia că până la urmă vor exista numai două mari anotimpuri comerciale, despărţite prin vacanţa de vară şi „întărâtate” de isteria roşie a inimioarelor Sfântului Valentin.
Decorurile de Paşti scoase la vânzare nu sunt doar pentru interior (figurine, suporţi de lumânări, ghirlande), ci şi pentru curţi sau grădini.
Există iepuroi uriaşi din răchită care se pun în grădină sau la uşa casei, ouă din plastic de mărimea celor de struţ sau normale, toate multicolore, care se agaţă în copaci precum globurile şi alte mărunţişuri strălucitoare destinate Paştelui care umflă cifra de afaceri a magazinelor.
În acest vârtej comercial care aruncă pe piaţă simboluri păgâne – de la urecheatul de Paşte atât de intens mediatizat şi până la nevinovatele găini, afişate ca „mame” de ouă – stai şi te întrebi cum s-a putut confisca adevărata sărbătoare a învierii Domnului.
Pe aceeaşi temă:
În centrele comerciale germane, flămânde de euro, miroase deja a cetină de brad